Säästäminen / Tekniikka ja talous / Vinkki

Kotitalouksien sähkösopimukset ja säästömahdollisuudet muuttuvilla sähkömarkkinoilla

Sähkömarkkinoiden jatkuvat muutokset tarjoavat kotitalouksille uusia tilaisuuksia säästää sähkölaskuissaan. Tämä artikkeli opastaa, kuinka hyödyntää näitä mahdollisuuksia tehokkaasti ja tehdä taloudellisesti järkeviä valintoja sähkösopimuksesi osalta. Sähkösopimuksen valitseminen vaatii tietoisuutta eri vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksesta laskun loppusummaan. Oomi sähkösopimus, eli Oomi Energia, suomalainen energiayhtiö, tarjoaa asiakkailleen kilpailukykyisiä sähkösopimuksia, jotka mukautuvat markkinoiden muutoksiin ja tarjoavat asiakkaille taloudellisia etuja.

Eri sähkösopimustyypit: Kiinteä vai muuttuva hinta

Sähkösopimuksen valinnassa keskeistä on ymmärtää, tarjoaako sopimus kiinteää vai muuttuvaa hintaa. Kiinteähintaiset sopimukset tarjoavat hinnan vakautta, kun taas muuttuvahintaiset sopimukset antavat mahdollisuuden hyödyntää markkinoiden hintavaihteluja. Valinta riippuu kulutustottumuksistasi ja halustasi seurata markkinoiden hintakehitystä.

Sähkön hintavertailun merkitys: Löydä paras tarjous

Sähkön hintavertailu on avain löytämään markkinoiden parhaat tarjoukset. Internetin hintavertailutyökalut auttavat sinua vertaamaan eri yhtiöiden tarjouksia ja valitsemaan sopimuksen, joka vastaa parhaiten tarpeitasi ja taloudellista tilannettasi.

Sähkösopimuksen ehdot: Tarkista pieni präntti

Sopimuksen ehtojen huolellinen tarkastelu on välttämätöntä. On tärkeää kiinnittää huomiota sopimuksen kestoon, irtisanomisehtoihin ja mahdollisiin lisäkuluihin. Varmista, että ymmärrät, mitä sopimus sisältää kokonaisuudessaan.

Uusiutuvan energian sopimukset: Ekologinen valinta

Uusiutuvan energian sopimukset ovat ekologisesti kestävä vaihtoehto. Ne tarjoavat kilpailukykyisen hinnan ja mahdollisuuden tukea ympäristöystävällistä energiantuotantoa.

Sähkönkulutuksen seuranta: Hyödynnä älyteknologiaa

Sähkönkulutuksen seuranta älymittareiden ja sovellusten avulla auttaa sinua ymmärtämään ja hallitsemaan kulutustasi tehokkaammin.

Aktiivinen sähkösopimuksen kilpailuttaminen

Säännöllinen sähkösopimuksen kilpailuttaminen on suositeltavaa, sillä markkinat muuttuvat ja uusia tarjouksia tulee jatkuvasti. Pysymällä ajan tasalla varmistat, että maksat sähköstäsi aina kilpailukykyisen hinnan.

Näiden ohjeiden avulla voit navigoida sähkömarkkinoilla viisaasti ja tehdä päätöksiä, jotka hyödyttävät sekä lompakkoasi että ympäristöä.

Kotitalouden energiakustannusten hallinta: 10 tehokasta ja helppoa vinkkiä

Sähkön hinnannousu aiheuttaa huolta monessa kotitaloudessa. Onneksi on olemassa useita tapoja pienentää sähkönkulutusta ja hallita kustannuksia tehokkaasti. Tässä kymmenen ammattilaisen vinkkiä, jotka auttavat sinua säästämään rahaa ja samalla vähentämään ympäristövaikutuksia:

Valaistus:

 1. Sammuta valot: Sammuta aina tarpeettomat valot poistuessasi huoneesta. Kannusta myös muita perheenjäseniä toimimaan samoin.
 2. LED-lamput: Vaihda hehkulamput energiatehokkaisiin LED-lamppuihin. Ne säästävät merkittävästi sähköä ja kestävät huomattavasti pidempään.
 3. Liiketunnistinvalaisimet: Käytä liiketunnistinvalaisimia esimerkiksi eteiskäytävässä tai varastossa. Ne syttyvät vain, kun niitä tarvitaan.
 4. Hyödynnä päivänvaloa: Avaa verhot ja kaihtimet päivällä mahdollisuuksien mukaan. Luonnonvalo vähentää tarvetta käyttää keinovaloa.

Laitteet:

 1. Irrota laitteet käytön jälkeen: Älä jätä laitteita standby-tilaan, sillä se kuluttaa silti sähköä. Irrota laitteet pistokkeesta, kun et käytä niitä.
 2. Energiatehokkaat laitteet: Kun hankit uusia laitteita, valitse energiatehokkaimmat mallit (A+++). Tämä kannattaa pitkällä aikavälillä.
 3. Täydet koneelliset: Pese pyykkiä ja astioita vain täysinä koneellisina. Puolivajaiden koneiden käyttö kuluttaa enemmän sähköä ja vettä.
 4. Pesuohjelmat: Käytä viileämpiä pesuohjelmia aina, kun mahdollista. Kuivaa pyykki ulkona aina, kun sää sallii.

Lämmitys:

 1. Lämpötilan lasku: Laske huonelämpötilaa yhdellä asteella. Tämä saattaa tuntua pieneltä muutokselta, mutta se voi säästää huomattavasti energiaa.
 2. Ovien ja verhojen sulkeminen: Sulje ovet ja verhot käyttämättömissä huoneissa. Tämä estää lämmön karkaamisen ja vähentää lämmitystarvetta.

Muut vinkit:

 • Tarkista kodin eristys: Hyvä eristys vähentää lämmön karkaamista ja parantaa energiatehokkuutta.
 • Suihkuta nopeasti: Suihkuta nopeasti ja sulje hana turhaan odotellessasi.
 • Käytä kylmää vettä: Käytä kylmää vettä pyykkiin aina, kun mahdollista.
 • Korjaa vuodot: Korjaa vuotavat hanat ja putket heti.
 • Aurinkopaneelit: Harkitse aurinkopaneleita, jos haluat lisätä omavaraisuutta ja säästää sähkölaskussa pitkällä aikavälillä.

Näiden ammattilaisen vinkkien avulla voit pienentää sähkönkulutusta ja hallita sähkölaskuja tehokkaasti. Muista, että pienilläkin toimenpiteillä voi olla suuri vaikutus. Lisätietoa sähkön säästämisestä löydät Motivan, Energiateollisuus ry:n ja Asumisen ympäristöoppaan sivuilta.

Vastaa